در این بخش از مجله واتر سیر ما رویکرد تحقیقاتی برای پرداختن به مشکلات حیاتی در اکولوژی و تغییرات جهانی محیطی و بررسی با تعاملات پیچیده مرتبط با فرآیندهای تغییر جهانی و سیستمهای اکولوژیکی می تواند تأثیر عمیقی بر اکوسیستمهای سراسر جهان داشته باشد. بسیاری از این تغییرات، از جمله تغییرات آب و هوایی، بهره برداری از منابع، شهرنشینی و اختلال در چرخه های بیوژئوشیمیایی، نتیجه مستقیم فعالیت های انسانی است. تحقیق در مورد تأثیرات اکولوژیکی چنین تغییراتی برای حفاظت از تنوع زیستی و حفظ اکوسیستمهای سالم که خدمات اساسی برای توسعه پایدار و رفاه انسان ارائه میکنند، ضروری است.
مجمع جهانی اقتصاد (WEF) گزارش خطرات جهانی 2024 رویدادهای شدید آب و هوایی و تغییرات حیاتی در سیستم های زمین را به عنوان بزرگترین نگرانی هایی که جهان در دهه آینده با آن مواجه است، برشمرده است. در حالی که اطلاعات نادرست می تواند به عنوان بزرگترین خطر کوتاه مدت در دو سال آینده دیده شوند، خطرات زیست محیطی در یک دوره ده ساله دیده می شوند.
این گزارش چهار خطر بزرگ را در ده سال آینده نشان میدهد که عبارتند از:
- رویدادهای شدید آب و هوایی
- تغییرات حیاتی در سیستمهای زمین
- از دست دادن تنوع زیستی و فروپاشی اکوسیستم
- کمبود منابع طبیعی و آلودگی
در ده خطر جدی قرار دارد. با توجه به نگرانی ها، این گزارش استدلال می کند که همکاری در مورد مسائل فوری جهانی ممکن است به طور فزاینده ای با کمبود مواجه شود، و بر اهمیت اقدام و همکاری هماهنگ برای رسیدگی به شرایط اضطراری آب و هوا و طبیعت تأکید می کند.
توجه داشته باشید دو خطر و بحرانهای مرتبط با تغییرات آب و هوایی و از دست دادن تنوع زیستی از جدیترین خطراتی هستند که جهان باید با آنها مقابله کند و نمیتوان به تنهایی با آنها مقابله کرد.در سال های اخیر گرم ترین سال ثبت شده توسط امواج گرمای شدید و سیل و طوفان های فاجعه بارداشته ایم. به گفته کریستن شویجت، مدیر کل WWF International گفت: «تا زمانی که ما اقدام فوری انجام ندهیم، تهدید فقط تشدید میشود و ما را به وارد کردن آسیبهای جبرانناپذیر به جامعه و اکوسیستمها نزدیکتر میکند. »
این یافتهها در رأس تحلیلهای کوبنده اخیر اتحادیه اروپا است. آژانس محیط زیست نشان می دهد که اتحادیه اروپا در خطر از دست دادن بیشتر اهداف سیاست زیست محیطی 2030 خود است. پیش از انتخابات اتحادیه اروپا، احزاب سیاسی باید تعهد خود را به حفاظت از آینده سیاره ما را نشان دهند و به وعده توافق سبز اروپا عمل کنند. این امر مستلزم طراحی مجدد اساسی اقتصاد برای حذف سریعتر سوخت های فسیلی و استفاده کامل از اکوسیستم های سالم است. تنها در این صورت اتحادیه اروپا می تواند امنیت و رفاه مردم خود را تضمین کند و استقلال و انعطاف پذیری خود را افزایش دهد.
با همکاری همه برای حفاظت و مدیریت بهتر منابع زمین، میتوانیم روند از دست دادن طبیعت را تغییر دهیم و آینده روشنتری را برای سیارهمان، خانه مشترکمان تضمین کنیم. دولتها و کسبوکارها میتوانند سال 2024 را به سالی تبدیل کنند که اعتبار خود را بازگردانند و اعتماد را با راهیابی به تعهدات اقلیمی و طبیعت در سال 2030 بازسازی کنند – زمانی برای تأخیر وجود ندارد. این برای محافظت از جوامع و طبیعتی که همه ما را حفظ می کند ضروری است . »
یادداشت هایی برای ویراستارانگزارش ریسکهای جهانی WEF در سال 2024 نشان میدهد که خطرات زیستمحیطی همچنان بر چشمانداز ریسکها تسلط دارند. دو سوم کارشناسان جهانی نگران رویدادهای شدید آب و هوایی در سال 2024 هستند. آب و هوای شدید، تغییرات حیاتی در سیستمهای زمین، از دست دادن تنوع زیستی و فروپاشی اکوسیستم، کمبود منابع طبیعی و آلودگی، پنج مورد از 10 خطر بزرگی هستند که تصور میشود در سراسر جهان با آن مواجه هستند.
بررسی دهه آینده
WWF نگران است که کشورها در مسیر اجرای تعهدات 2030 خود تحت چارچوب جهانی تنوع زیستی کونمینگ-مونترال، توافقنامه پاریس و اهداف توسعه پایدار سازمان ملل نیستند:چارچوب جهانی تنوع زیستی کونمینگ-مونترال در سال 2030 ماموریت دارد «اقدام فوری برای متوقف کردن و معکوس کردن از دست دادن تنوع زیستی به منظور قرار دادن طبیعت در مسیری برای بازیابی…» تنها یک سال پس از تصویب آن، پیشرفت در ارائه استراتژیهای ملی تنوع زیستی تجدیدنظر شده (NBSAPs) و بودجه لازم کند بوده است. WWF نگران است که سرعت و مقیاس اقدامات عملی با وعده توافق شده مطابقت نداشته باشد. WWF مجموعهای از معیارها را برای NBSAPهای جاهطلبانه در NBSAPs We Need منتشر کرده است.
WWF ( صندوق جهانی طبیعت – “صندوق جهانی طبیعت”، تا سال 1986 صندوق جهانی حیات وحش – “صندوق جهانی حیوانات وحشی”) بنیادی تحت قوانین سوئیس است که مقر آن در گلند ، کانتون واود است . این سازمان در سال 1961 تاسیس شد و یکی از بزرگترین سازمان های بین المللی حفاظت از طبیعت و محیط زیست است . حیوان هرالدیک WWF پاندا غول پیکر است . WWF متعهد به حفظ تنوع زیستی زمین ، استفاده پایدار از منابع طبیعی و مهار آلودگی های زیست محیطی و رفتار مضر مصرف کننده است.
این سازمان در بیش از 80 کشور دفاتر دارد و بیش از پنج میلیون نفر از آن پشتیبانی می کنند. از زمان تأسیس WWF، 11.5 میلیارد دلار در بیش از 13000 پروژه در سراسر جهان سرمایه گذاری شده است. WWF عمدتاً از طریق کمک های مالی تأمین می شود. WWF به یافتن بسیاری از سازمانها و ابتکارات دیگر، از جمله شورای نظارت بر جنگل و شورای نظارت دریایی کمک کرده است.
توافق پاریس یک هدف کلی دارد که “افزایش میانگین دمای جهانی را به کمتر از 2 درجه سانتیگراد بالاتر از سطح قبل از صنعتی شدن برساند” و تلاش برای “محدود کردن افزایش دما به 1.5 درجه سانتیگراد بالاتر از سطوح قبل از صنعتی شدن” را دنبال کند. هیئت بین دولتی تغییرات آب و هوایی سازمان ملل متحد که برای محدود کردن گرمایش زمین به 1.5 درجه سانتیگراد، انتشار گازهای گلخانه ای باید حداکثر قبل از سال 2025 به اوج خود برسد و تا سال 2030 43 درصد کاهش یابد. در حالی که WWF از اخیر استقبال کرد.
تعهد در COP28 به دور شدن از سوختهای فسیلی به عنوان یک لحظه مهم ، واضح است که برای یک سیاره قابل زندگی باید شاهد خروج کامل از سوختهای فسیلی و همچنین بودجه بسیار بیشتر برای کمک به آسیبدیدگان باشیم. حصول اطمینان از اینکه بحران های آب و هوا و طبیعت به روشی یکپارچه مقابله می شوند برای موفقیت ضروری است. گزارش اخیر سیلوهای شکسته WWF نشان می دهد که چگونه دولت های ملی می توانند هم افزایی بین برنامه های آب و هوایی ملی (NDCs) و NBSAP ها را تقویت کنند.
دستور کار 2030 برای توسعه پایدار که توسط کشورهای عضو سازمان ملل در سال 2015 تصویب شد، 17 هدف توسعه پایدار (SDGs) را در دل خود دارد. جدیدترین ارزیابی سازمان ملل نشان داد که علیرغم پیشرفت در برخی زمینهها، اهداف توسعه توسعه پایدار «در خطر» هستند و نیمی از اهداف ارزیابی شده «انحراف متوسط یا شدید از مسیر مورد نظر» را نشان میدهند. علم روشن است که تحقق وعده های SDG به طبیعت متکی است .
کسب و کار در دستیابی به اهداف تعیین شده توسط چارچوب جهانی تنوع زیستی و توافقنامه پاریس نقش اساسی دارد. با استفاده از چارچوبهای تعیین هدف، مانند ابتکار اهداف علمی و شبکه اهداف مبتنی بر علم (SBTN) ، کسبوکارها میتوانند اثرات منفی بر آب و هوا و طبیعت را کاهش دهند. مجموعه فیلتر ریسک WWF می تواند به شرکت ها کمک کند تا خطرات مربوط به طبیعت خود را ارزیابی کرده و کاهش دهند. تاکنون بیش از یک میلیون مکان توسط بیش از 10000 کاربر ثبت نام شده آپلود شده است. این بیش از یک میلیون مکان در جهان است که کسبوکارها تنوع زیستی و تأثیرات و وابستگیهای آب را بهتر درک میکنند.
رویکرد تحقیقاتی برای پرداختن به مشکلات حیاتی در اکولوژی و تغییرات جهانی
با استفاده از این تحقیقات باز و داده ها، می توان پیامدهای تغییر جهانی را برای اکوسیستم های طبیعی و تغییر یافته توسط انسان در مقیاس های محلی، منطقه ای و جهانیبررسی کرد. این تحقیقات با شفافیت کامل می تواند باعث کمک به توسعه رویکردهای مبتنی بر پرداختن به مشکلات حیاتی باشد و در عین حال تاثیر گذاری موثری بر تغییرات سیاستگذاری و رسیدگی به این مسائل داشته باشد.
هدف این تحقیقات و مطالعات بیشتر فراهم کردن فضای اختصاصی برای محققان، سیاستگذاران و دست اندرکاران برای بحث و تبادل نظر آشکار و به اشتراک گذاری کارهای مربوط به تمام زمینه های اکولوژی و تغییرات جهانی محیطی است. این تحقیق شامل طیف گسترده ای از موضوعات فرعی و حوزه های بین رشته ای می باشد که عبارتند از:
- تنوع زیستی و حفاظت
- خدمات محیط زیستی
- تغییرات آب و هوا و اکولوژی
- ماکرواکولوژی
- اکولوژی حیوانی و رفتاری
- اکولوژی مولکولی
- اکولوژی شیمیایی و بیوژئوشیمی
- مدیریت حیات وحش و زیستگاه
- تخریب زیستگاه
- گونه های مهاجم
- جغرافیای زیستی
- پویایی جمعیت
- بازسازی اکوسیستم
- کاربری و مدیریت زمین
- منابع بیولوژیکی
- اکولوژی شهری
- آگرواکولوژی
- سیاست حفاظت
- بوم شناسی سیاسی
- اقتصاد اکولوژی
در راستای اهداف توسعه پایدار سازمان ملل متحد ، به ویژه ابتکارات زندگی در خشکی و زندگی زیر آب ، Ecology and Global Change Gateway انتشار سریع و شفاف را در کنار دسترسی به همه داده های اساسی ارائه می دهد.
با توجه به آلودگی ها و تغییرات آب وهوایی در سراسر جهان استفاده از رویکرد تحقیقاتی برای پرداختن به مشکلات حیاتی در اکولوژی و تغییرات جهانی یک امر ضروری است که نیازمند همکاری همه کشورها است. بی توجهی این مساله می تواند دهه های آینده و حتی در برخی از مواقع در یکی دو سال آینده مشکلات جبران ناپذیری را به محیط زیست، اکوسیستم ها، حیات وحش و … وارد کند.
منابع: f1000research.com – wwf.eu