در این پست از مجله پیامبر آب می خواهیم در مورد پرسش دوزینگ پمپ چیست؟ اجزای دوزینگ پمپ – کاربرد آن به صورت کامل توضیح دهیم. دوزینگ پمپ ها همانند پمپ های دیگر به عنوان انتقال مواد از جایی به جایی دیگر مورد استفاده قرار می گیرد. با این تفاوت که بسیار دقیق هستند و می توانند میزان مشخصی از مواد را به مواد یا سیالات دیگر اضافه کنند.

دوزینگ پمپ چیست؟

دوزینگ پمپ یا پمپ تزریق که مترینگ پمپ هم شناخته می شوند نوعی پمپ‌ های جابجایی مثبت نوسانی هستند که می توانند مواد را با میزان دقیق به مواد دیگر یا جریانات آب اضافه کنند. دوزینگ پمپ ها برای کاربردهایی با دبی دقیق ساخته شده اند. یکی از مهم ترین وظایف دوزینگ پمپ این است که مقدار معینی از سیال را به محفظه نگهدارنده خود پمپاژ می کند و سپس آن را به جریان سیال به صورت دقیق تزریق می نماید. کاربردهای دوزینگ پمپ ها در صنایع مختلف از جمله تصفیه آب و فاضلاب، کلرزنی آب استخر، مواد غذایی و نوشیدنی، خمیر و کاغذ سازی، صنایع کشاورزی، صنایع نفت و پتروشیمی، صنایع روغن و موارد دیگر است.

انواع دوزینگ پمپ ها

دوزینگ پمپ ها بر اساس مکانیسم عملکرد به چند دسته تقسیم بندی می شوند که عبارتند از:

  • دوزینگ پمپ دیافراگمی موتوری
  • دوزینگ پمپ سلونوئیدی
  • دوزینگ پمپ پریستالتیک
  • دوزینگ پمپ پیستونی

هر کدام از این دوزینگ پمپ ها بسته به نوع سیال، میزان غلظت آن، میزان دبی و فشار دوزینگ پمپ  ها می توانند برای صنعت خاصی مورد استفاده قرار بگیرند. به عنوان مثال برای سیالاتی که غلظت مواد آن زیاد است پریستالتیک می تواند بیشتر مفید باشد. برای سیالات خورنده مانند کلر و اسید بهتر است از دوزینگ پمپ های سلونوئیدی استفاده شود. زیرا در این مدل قطعات کمتری با سیال در تماس هستند. همچنین برای دبی و فشار بالاتر بهتر است از دوزینگ پمپ  های دیافراگمی استفاده شود. در ادامه مکانیسم هر کدام را مورد بررسی قرار داده ایم.

دوزینگ پمپ دیافراگمی موتوری

پمپ دیافراگم موتوری از قطعه ای به نام دیافراگم تشکیل شده است  و زمانیکه که دیافراگم منبسط می شود، مایع به داخل محفظه مکیده می شود و در زمانیکه که دیافراگم فشرده می شود، مایع به جریان سیال تزریق می شود. دیافراگم ها با استفاده از بادامک های خارج از مرکز فعال می شوند که حرکت چرخشی موتور را به حرکت رفت و برگشتی تبدیل می کند. مانند پمپ های پیستونی، سطح انبساط و انقباض به ما اطلاعات دقیقی از میزان مکش و تزریق سیال به جریان سیال می دهد. یکی دیگر از مزایای دیافراگم مکانیکی این است که ساختار آن را به صورت هرمتیک آب بندی می کند و آن را بهترین گزینه برای دوز مایعات سمی می کند. دوزینگ پمپ دیافراگمی موتوری نیز از اثراتی مانند تخلیه پالس آسیب می بیند. با این حال، چنین اثراتی را می توان با تنظیم دو دیافراگمی کاهش داد.

دوزینگ پمپ سلونوئیدی

دوزینگ پمپ سلونوئیدی نوعی پمپ جا به جایی مثبت است که از یک دیافراگم و مجموعه ای از سلونوئیدی برای جا به جایی سیال در خط تخلیه استفاده می کند. شیر برقی که از آهن ربا و فنر تشکیل شده است. با فعال و غیر فعال شدن هر بار ضربه وارد می کند. زمانیکه شیر برقی غیر فعال می شود فنر دیافراگم را بر می گرداند و مایع بیشتری از خط مکش وارد محفظه می شود.در این سری از پمپ ها نرخ را می توان به طور دلخواه توسط اپراتور یا بر اساس یک سیگنال خارجی به عنوان مثال از یک حسگر  اندازه گیری pH تنظیم کرد. بعد از آن پمپ می تواند مایع را به طور متناسب دوز کند. در برخی از دوزینگ پمپ های سلونوئیدی امکان تنظیم طول و سرعت ضربه متغیر امکان پذیر است.

دوزینگ پمپ پریستالتیک

یک دوزینگ پمپ پریستالتیک برای انتقال موادی که حساسیت بالایی دارند و نباید آلوده شوند مناسب است. از این رو، بهترین انتخاب برای مصارف پزشکی، کشاورزی و تصفیه آب است. علاوه بر این، سیالاتی با غلظت بالا نیز با این نمونه پمپ به راحتی منتقل می شوند. دوزینگ پمپ  پریستالتیک دارای غلتک هایی است که لوله یا شلنگ را در حین چرخش فشرده می کند و باعث ایجاد خلا می شود که مایع از طریق لوله جا به جا می شود. در این نوع از پمپ ها هیچ چیز جز لوله یا شیلنگ پمپ سیال را فشار نمی دهد از این رو خطر آلودگی در چنین پمپ هایی تقریباً صفر است.

دوزینگ پمپ پیستونی

دوزینگ پمپ پیستونی نوعی پمپ با جا به جایی مثبت است که با فشرده سازی مقدار مشخصی از سیال آن را دوز می کند. این دوزینگ پمپ ها یک جریان حجمی پیوسته ایجاد نمی کنند. اجزای ضروری پمپ های پیستونی پیستون و سیلندر و همچنین سوپاپ هایی هستند که برای جداسازی ورودی از خروجی لازم هستند. با حرکت پیستون حجم دوز دقیق وارد محفظه می شود. در این حالت برای فشار دادن حجم دوز، شیر اتصال بین ورودی و محفظه دوز را می بندد و به موقعیتی می رود که آن را به خروجی متصل می کند.

اجزای دوزینگ پمپ شیمیایی

  • انژکتور
  • خط دوز
  • پمپ
  • شیر پای
  • مخزن شیمیایی
  • سیستم کنترل

انژکتور

پمپ دوزینگ مقدار معینی از محصول را وارد خط می کند وظیفه شیر یک طرفه این است که به آن اجازه می دهد تا با وجود فشار از لوله تحویل عبور کند. شیر یک طرفه از برگشت جریان مایع خط تحویل به سمت خط دوز جلوگیری می کند. اهمیت این موضوع به این دلیل است که در زمانیکه پمپ دوز مواد شیمیایی متوقف شود یا شات محصول آزاد شود می تواند باعث آسیب به پمپ شود. قطعه انژکتور دارای دهانه ای است که جریان محصول را به جای دیواره های جانبی به مرکز کانال جریان هدایت می کند. این موضوع برای سیال خورنده اهمیت زیادی دارد. سیالاتی با خاصیت اکسید کننده ها و اسیدهایی مانند پراکسید یا کلر، در نزدیکی دیواره های لوله باعث فرسایش می شوند و برای محافظت و واکنش مناسب بهتر است سیال در مرکز جریان تزریق شود.

خط دوز

خط دوز دارای یک شیلنگ تقویت شده، یک لوله پلی اتیلن یا پی وی سی یا چیزی مشابه سفت و سخت است. خط دوز می تواند برای کاربردهایی مانند آب داغ یا بخار، فشار بالا از فولاد ضد زنگ باشد. این فقط یک خط است، اما می تواند دریچه های مختلف رهاسازی هوا، کاهش فشار را در خود جای دهد.

 پمپ

پمپ ها دارای اندازه ها و هدهای متفاوت هستند. خود پمپ ها و هدهای آن بر اساس کاربرد و نوع سیالات متفاوت هستند و معمولاً از فولاد ضد زنگ، لاستیک یا پلاستیک‌ های مقاوم در برابر مواد شیمیایی مانند PE یا PVC ساخته می‌شوند. یک سر دستگاه از طریق یک خط مکش به ورودی وصل می شود، در حالی که طرف دیگر خط دوز است.

دریچه یا شیر پای

دریچه یا شیر پای  نوعی شیر یک طرفه است که به خط مکش متصل می شود. این شیر بیشتر به منظور هشدار و در دسترس بودن محصول و سیال مورد استفاده قرار می گیرد. زمانی که محصول در دسترس نباشد زنگ هشدار به صدا در می آید.

مخزن شیمیایی

فضا و یا جایی برای نگهداری و ذخیره سیالاتی است که باید به مرور تزریق شوند. مخزن های شیمیایی بسته به نوع کاربرد می توانند در اندازه ها و انواع مختلف باشند. اطمینان از ذخیره سازی مناسب برای مخلوط های خطرناک یا قابل اشتعال برای اطمینان از ایمنی کارخانه و کارکنان حیاتی است.

سیستم کنترل

اغلب استفاده کنندگان دوزینگ پمپ مایل هستند از سیستم های کنترل کامپیوتری برای اطمینان از کارآمد عملیات استفاده کنند. زیرا با استفاده از این سیستم فرایندها به صورت خودکار انجام می شود و باعث افزایش بهره وری و کارایی در سیستم می شود. این سیستم ها توسط سیستم های کنترل سنسور هدایت می شوند. آنها می توانند انواع مختلف فرایندها از جمله مخلوط، فشار و جریان را تشخیص دهند. پمپ دوز شیمیایی گاهی اوقات کنترل می شود تا در فواصل زمانی مشخص فعال و غیرفعال شود تا دوز دقیق ارائه شود. به عنوان مثال آنها یک سیستم کنترل مرکزی با کلر، pH، حسگرهای مشابه و کنترل نرخ متغیر برای افزایش یا کاهش سطح دوز هستند. آنها از یک تایمر ساده تا یک سوئیچ جریان استفاده می کنند.

نکته:

توجه داشته باشید تولید کنندگان زیادی اقدام به تولید انواع دوزینگ پمپ کرده اند. هر کدام بر اساس نوع سیالات و کاربردهای آن مکانیسم های مختلفی را برگزیده اند. اما مهم تربن نکته برای انتخاب دوزینگ پمپ انتخاب درست و متناسب با کاربرد مورد نظر است که باید با استفاده از یک مشاوره متخصص مورد بررسی قرار گیرد. بهترین اقدام برای انتخاب دوزینگ پمپ خرید از نمایندگی ها و تامین کنندگان اصلی است. زیرا شما با خیال راحت اقدام به تهیه پمپ دوزینگ اصلی می کنید و می توانید خدمات پس از فروش و مشاوره تخصصی دریافت کنید.  برای اطلاع از نمایندگی های معتبر پیشنهاد می کنم مقاله معرفی نمایندگی دوزینگ پمپ اتاترون در ایران و جهان را مطالعه کنید.

منبع: blog.hayespump.co

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *